Geschiedenis

Alweer 30 jaar Voces Volantes!

In 1988 trekt Ton Gerlof de conclusie dat er te grote verschillen zijn tussen het toenmalige koor en de kerkleiding en begint hij een nieuw koor. Hij doet dat samen met Frans Heuckeroth en Bert Diergaarden. Een deel van het koor koos daarbij de kant van Ton en verhuisde mee. Al snel kwam er versterking vanuit het jongerenkoor van Bovenkerk. Aangezien Ton docent was op het Keizer Karel College (KKC) kon gebruik worden gemaakt van het muzieklokaal van het KKC. De eerste missen en nummers werden in recordtempo ingestudeerd.

De Agneskerk was toen de plek waar vaak werd gezongen tot het moment dat er een verzoek kwam vanuit de parochie van De Heilige Geestkerk in Amstelveen om daar het vaste Latijnse koor te worden. De gedachten aan strubbelingen van de vorige “vaste” kerk zaten bij sommigen nog vers in het geheugen. Ondanks dat we ons als koor zo onafhankelijk mogelijk wilden voelen zonder teveel bestuurlijk gedoe is toch de stap gezet.

We kunnen gerust stellen dat deze stap de goede is geweest!  Alhoewel er natuurlijk altijd met elkaar rekening moet worden gehouden genieten we als koor van alle vrijheden die we maar kunnen wensen.

Met de renovatie van de Sint Urbanuskerk in Bovenkerk kwam er een einde aan het tijdperk “Heilige Geestkerk” en hebben we nu weer onze plek gevonden in de Sint Urbanuskerk. Je ziet dat aan de ontspannen, gezellige sfeer tijdens de repetities en erna, bij de borrel. Het blijkt uit de manier waarop de bassen en tenoren elkaar aanmoedigen in hun prestaties.

En dan ook vooral aan onze zeer geslaagde lustrumvieringen: 1993 Maastricht, 1998 Groningen, 2003 ‘s-Hertogenbosch, 2008 Zutendaal(België), 2013 Breda en dit jaar 2018 in Egmond aan Zee.

We hebben ook een aantal keren met andere koren samen gezongen: Badhoevedorp, Agustinuskerk, Annakerk, Spirit en Aurora. Over deze wisselingen wordt door de leden van Voces Volantes zeer uiteenlopend geoordeeld.: van “zeer enthousiast” tot “voor mij hoeft het niet”.

Naast een groot aantal heuglijke gebeurtenissen en zelfs een aantal stellen die op ons koor ontstaan zijn, hebben we ook enkele droevige verliezen moeten incasseren.